• Overlijdensbericht Jaap Langras

  Vandaag heeft ons het verdrietige nieuws bereikt dat Jaap Langras op 25 juli jl. op 82-jarige is overleden.

  Jaap was erelid van Fortitudo, oud jeugdvoorzitter, penningmeester, coördinator van het Fortikanon, jeugdtrainer en in de Focus tijd KNVB scheidsrechter.

  Voor velen bekend als een trouwe scheidsrechter op de Culemborgse voetbalvelden. Zowel bij Vriendenschaar als Fortitudo was hij in zijn scheidsrechterstenue te vinden. En Jaap blies precies volgens de regels, waarbij de jeugd vaak aanmerkingen op maakte, maar Jaap trok zich daar niets van aan. Als hij blies dan moesten ze naar hem luisteren. Niet alleen op het veld was hij als scheids te vinden, maar ook in de zaal. Hij vond het jammer dat hij gezien zijn leeftijd de scheidsrechtersfluit aan de wilgen moest hangen, dat was in de tijd dat hij bij Focus ’07 vaak te vinden was op de velden. Hij moest gezien zijn leeftijd zijn liefhebbende taak laten varen. Daarom werd op gepaste wijze Jaap nog in het zonnetje gezet. Maar Jaap deed nog veel meer. Hij kwam naar Culemborg vanuit Doorn om bij de PTT te gaan werken. Daar raakte hij al gauw vertrouwd met Fortitudo en heeft vele jaren in het eerste elftal van Fortitudo gespeeld. Toen dat niet meer ging op hoogstaand niveau presenteren, vond hij zijn taak om langs de lijn zijn taken bij Fortitudo te doen. Hij werd jeugdvoorzitter van Fortitudo en maakte ook het clubblad het Forti-kanon. Na vele jaren zijn werk gedaan te hebben nam hij afscheid en werd hij benoemd tot erelid van Fortitudo. Een benoeming die Jaap heel veel deed. Hij zette het werk als scheidsrechter met plezier voort. Maar toen hij het Forti-kanon in de nieuwe uitvoering zag, dat gemaakt werd door Theo van Dam, voelde hij zich geroepen om te assisteren en de teksten te corrigeren, maar ook om het blad bij de leden te bezorgen en ook de bezorgers van het aantal kanonnen te voorzien. Toen Fortitudo samen ging met Culemborg ’67, bleef Jaap zijn werk doen als medewerker van dat clubblad van Focus ’07. Totdat de hedendaagse tijd er voor zorgde dat de website beter te lezen was dan de papieren editie van Focus ’07. Er werd nog even geprobeerd een Focus-krant uit te geven, maar dat was ook van korte duur. De website van Focus ’07 maakte furore. Jaap deed toen een stap terug en toen zijn scheidsrechtersloopbaan eindigde was hij nog wel eens langs de lijn te zien met zijn dochter om de kleinzoons in actie te zien.

  Voor degenen die afscheid willen nemen van Jaap, is er woensdagavond vanaf half acht tot acht uur gelegenheid in het rouwcentrum aan de Fluweelboom.

  Jaap wordt in besloten kring gecremeerd.

  Wij wensen de familie en nabestaanden van Jaap heel veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

  Bestuur Focus'07